Maak jij al complimentenlijstjes?

Maak jij al complimentenlijstjes?
Ik ben er zo’n anderhalf jaar geleden mee begonnen: complimenten citeren.

Het is ontstaan omdat ik iemand zoiets bijzonders hoorde zeggen, waardoor ik me echt gezien en geliefd voelde en besloot het risico niet te nemen om de woorden en het gevoel per ongeluk te kunnen vergeten.

En maar goed ook; want de eerste keer dat ik het teruglas, was ik het inderdaad vergeten.

Sindsdien ben ik regelmatiger complimenten gaan noteren omdat ik merkte hoe gemakkelijk het was om dit bijzondere en fijne gevoel weer te creëren, wanneer ik de woorden las. Soms noteer ik ook de context door een paar zinnen van het gesprek erbij te noteren, zodat woorden meer betekenis krijgen en ik sneller terug kan halen.

Nu gebruik ik het lezen ervan als hulpmiddel op momenten dat ik me gedemotiveerd, ongeïnspireerd, onzeker of verdrietig voel. Want als je hart overstroomt van warmte en ontroering is het zoveel makkelijker om jezelf bij elkaar te rapen.

Als je van nature meer je rechterhersenhelft geactiveerd hebt en in beelden, geuren, geluiden, kleuren, symbolen en emoties informatie verwerkt, zal je herkenning vinden in wat voor effect het terughalen van woorden en geluiden direct met je gevoel kan doen. In je creatieve, rechterbrein is alles namelijk met elkaar verbonden en één geheel.

Als je meer ingesteld bent op je linkerhersenhelft en een echte (taal)denker bent, probeer dan bij het teruglezen van de woorden, de naam en datum, op te zoeken in je agenda, app of facebookherinneringen in wat voor fase van je leven/die relatie je toen zat. Probeer details en informatie terug te halen (of noteer het uit voorzorg) om het gevoel op te kunnen wekken.

Doe jij dit al of ga je het eens proberen?

Comments:

  • 26/02/2021
    Charlotte ter Huurne-Bouwman

    Wauw, dit vind ik echt een heel erg mooi idee! En dit ga ik zeker weten toepassen vanaf nu. De eerste die ik opschrijf is wat mijn huidige werkgever tegen mij zei bij mijn allereerste beoorderlings gesprek. Toen ze mij aannamen hadden ze het idee dat ze een risico namen, maar ik bleek het beste schot in de roos te zijn. Ze steunen mij is alles en nog elke dag wordt ik blij van mijn werk 🙂

    reply

Post a Comment:

Suzanne Iwema

Healer – Coach – Auteur

Multatulistraat 154, 9721NP Groningen
06-12517446
info@suzanneiwema.nl