Congruent zijn maakt de wereld begrijpelijk

Vandaag zat ik de foto’s te bekijken die ik tijdens de momenten met één van mijn cliënten heb gemaakt. Op de één of andere manier roept J het in me op om onze momenten vast te leggen en nooit meer te vergeten.

We hebben besloten om samen een boekje te maken van alle leermethodes die we tot nu toe hebben behandeld. “Dat is handig voor later”, denk je vast. Dat is het zeker ook en dat klinkt misschien heel saai, maar dat is het verre van.

Beeld je maar eens in: J heeft een éénjarige hond van 2,5m hoog als hij op zijn twee poten gaat staan. En als deze hond op je schoot wil zitten terwijl we samen een tekening proberen te maken van het werkwoordelijk gezegde dan krijg je hele grappige situaties. Die vergeten we nooit meer. Laat dat nu net de bedoeling zijn, want sterk aanwezige emoties en vreemde, opvallende beelden zorgen ervoor dat leerstof heel gemakkelijk wordt teruggehaald uit het langetermijngeheugen.

De laatste keer deden we een spelletje wie de meest creatieve oplossingen en voorbeelden kan bedenken bij moeilijke leerstof. Eerst aan tafel en later op de trampoline. Nu ben ik zelf aardig creatief aan het worden en ontdek ik gaandeweg het bestaan van – schijnbaar – de meest hilarische ideeën in mijn hoofd. Simpelweg door niet aan te nemen dat mijn gedachten voor J voor de hand liggen en ze dus maar uit te spreken. J kan daar regelmatig heel hard om lachen of met zijn hoofd om schudden.

En misschien is het ook wel dit wat maakt dat ik onze momenten vast wil leggen. Ik ontdek nog iedere keer een nieuwe kant van mezelf. En doordat wij spelen en lachen zit daar altijd een positief gevoel bij. Dit neemt ook mijn eigen druk om me voor te bereiden en te moeten presteren weg. Dit jongetje die ik voor hevige faalangst coach leert mij iedere week te voelen dat alles aan mij goed is en dat ook ik vol kwaliteiten en valkuilen zit. Dat is anders dan het weten, het verkondigen (aan hem, o.a.). En dat op zich is al een heel waardevolle situatie die me zal bijblijven.

Bij J ben ik niet bang om zowel verbaal als non verbaal op één lijn te liggen. Een eenduidige boodschap uit te zenden oftewel congruent te zijn. Dus ook wanneer iets me niet lekker zit of wanneer ik J niet geloof. Doordat ik congruent ben in wat ik denk, voel en uitspreek, kan ik hem laten voelen wat het betekent om je ware zelf te leven. Hoe belangrijk het is om die waarheid te spreken. Wat het oplevert als je scherp, intuïtief leert of kan voelen en die waarheid leert spreken. Eenduidigheid oftewel duidelijkheid maakt de wereld begrijpelijk en veilig.

Post a Comment:

Suzanne Iwema

Healer – Coach – Auteur

Multatulistraat 154, 9721NP Groningen
06-12517446
info@suzanneiwema.nl